Sunday, November 28, 2010

Oh Sem 3!!!













































Tettt....Tettt...

Ada orang tak???

Ada...

Ok..Bagos...

Toing2.....

Lama tak muncul kat blog ni.. Makin lama makin bosan pulak nak update blog.. Dah laa aq suka nak menaip panjang2.. Bosan plak ... Aq bosan.. Yang nak baca pun bosan (ada ke yang baca?? :p...)Hahahah... Ok.. Ecelly aq sangat2 bz... Sem ni panjangggggg sangat... Tapi aq rase pendek sangattttttttt... Hohoo.... Wanna know why?? Sebab aq baru je kawen masa cuti sem ritu.. Bz laa.. mana nak belajar.. mana nak jaga 'home ladder' ag.. Hahahaa... Senget!!! Sem ni bz sebab banyak sangat prog.. And da start gak laa libatkan diri ngan xtvt yang bagi kepala aq ni pening gilax.... @@...


AMANAH

I Love it damn much .... Hehee... Besh lorr... Jadi senior ni kadang2 rasa cam x seronok jugak sebab x dapat laa nak meng'usha' junior disebabkan status baru kan... Senior nak usha junior?? Ok what.. Apa masalah?? Xde... Hee... Merepek lagi!!! Emm,,,dulu aq join ad hoc ni sebagai peserta biasa je... Dan bila da banyak join, kena jadi AJK utk apa2 program... Setakat ni biasa2 je... Well,,permulaan kan.. Hehee... Program sem ni pon x banyak.. Just program makan2 je.. Cam Majlis Buka Puasa & Tahlil Patriot, Raya D'Johor, Malam Mesra Aidilfitri USM... And sepatutnya kami kena laa buat Malam Kerjaya Bersama YPJ & IRDA, tapi ada sebab yang x dapat nak elak, so, postponed ke Januari nanti... And sepatutnya jugak kena ikut program dengan UTM & universiti2 Malaysia yang ada Persatuan Anak Johor 10-12 Dec ni, tapi sebab exam kena tangguh, so, we have to cancel it.. So sad oo... Xdapat laa cuci2 mata yang dah berhabuk ni.. T_________T..Ok.. Ad hoc Mahasiswa Anak Johor (AMANAH) Sesi 2010/2011, saya akan cuba jalankan tugas saya sebagai Timb. S/U dengan baik, dan cuba bagi komitmen yang baik walaupun saya terikat dengan komitmen lain.. Sebab, anda keutamaan saya... :))... MT & Exco, kita sama majukan AMANAH & naikkan lagi nama AMANAH setaraf dengan U lain.. Junior2, jom join ramai2... Da join baru awak semua tahu betapa seronoknya ada dengan AMANAH... New leading.. ^^...

PERSATUAN PENGURUSAN AWAM

Sejujurnya, aq x berapa laa aktif ngan PPA ni... Setakat ahli2 tido tu ada laa.. Join gitu2 je.. Huhux.... Betapa laa kau ni seorang yang x memperjuangkan persatuan sendiri... T___T... At 1st, masa kelas Ekonomi, sorang kawan aq ni pas borang pencalonan untuk AJK & MT PPA sesi baru.. Ecelly gak, aq xnak sbb aq ni kan pasif. Kompem laa aq x berapa nak di'vote' & kalau kena wat projek pon aq akan tenggelam sebab xde pengalaman lagi kan.. Tapi aq isi jugak sebab aq & kawan2 aq semua isi... Guess what... X sangka plak aq terpilih utk jadi Exco.. Aq pilih Biro Kebudayaan masa isi borang sebab aq berminat sikit laa ngan Seni ni.. Tapi, dipilih utk Exco Keusahawanan.. OMG... Apa laa... Ndak ku tau ni... Huhuu... And skang YDP da bagi tugas utk buat 2 paper work.. dalam kepala aq, terfikir nak buat seminar, lawatan atau expo.. Which one better ek?? Pening2... Tapi, cm gak ngan AMANAH, aq akan cuba buat yang terbaik, sebab ni semua tanggungjawab... & Tanggungjawab tu ialah akauntabiliti yang berat yang perlu dilaksanakan once kita da pegang (Apply subjek Etika Pentadbiran Awam)... I'll try my best... Hope that I can do better n make it perfect.. :))... Berjuang untuk Persatuan pengurusan Awam..

NADA UTAMA

Nada UTAMA stand for Nada Universiti UTara MAlaysia... I love singing... I do love singing... I love I love I love.. Hehhee... Seriously... Terasa rugi x masuk Ko-K Koir (Pembangunan Masyarakat pon ok apa... berbakti jugak kan...^^...) Sem ni baru start join koir & koir UUM pon baru je ditubuhkan baru2 ni & terletak bawah Pusat Budaya Seni UUM.. Seronok bila ada dgn orang2 seni.. Tapi aq prefer pada singing je.. Tarian, best jugak tapi x mampu laa nak melembutkan tangan kayu ni..@@... lakonan, xde bakat...Lolz... Sem ni dah buat persembahan utk Konsert Patriotik, Konsert Pembebasan Gaza & Hari Pahlawan, Pertandingan Lagu Patriotik, dan yang paling baru utk Majlis Konvokesyen ke 23 UUM sidang pertama.. Perform depan Sultan..OMG.. I cant imagine it... Wonderful i think.. :)).. Tapi aq paling puas hati utk Persembahan Konvo sebab semuanya nampak perfect.... Dengan latihan yang betul2 intensif, pakaian baru yang meningkatkan semangat, & lagu yang mengasyikkan.. :p... Mulanya Di Sini, yaa,,beautiful song to sing... Dapat plak jumpa dgn Diddy AF, walaupun ada artis lain macam Hazama, Faris Awan Band, & Zahid, tapi, Diddy pilihan utama... Hehee.. Smart woo...^^... Tapi sayang x dapat wat persembahan utk malam penutup konvo dengan Shahir & Daus Af sebab konvo dibatalkan.. :((... Ok.. Itu reason kedua kenapa aq join Koir ni.. Hehhee.. Before perform tu gak kami ada 2 kali bengkel dengan lecturer Filifina (As known, they're great in choir-ing..:p)... Dr Tina & Dr Carol.. They taught us how to feel that song, and how to express it.. 'Sing like u'r in love... Sing like there's someone that u love... Show the sparkles... Sparkling eyes when u showed it...'.. Oh dear!!! Thats why I love it... So sweet... Sparkling eyes... Hehee.. Apa laa merepek ni...^^.. But, bengkel tu memang laa bermakna & berguna sangat2... Under Koir gak, kami pergi lawatan ke Kl (biasa laa da duduk kat US aka Ulu Sintok ni, KL tu heaven laa sangat..Hihii...)... Tujuan utama untuk lawatan sambil belajar ke RTM, Finas & tengok teater muzikal Tun Dr M kat Istana Budaya.. But we're separated.. For the 1st trip (Kelab penyiaran), dorang pergi RTM & stay UKM utk lawatan dan kami trip ke 2 ke Muzium Negara (ok apa even nampak cam old fashion kan.. Hehe...) tapi tu je yang berbeza.. FINAS & Istana Budaya tu sama2 ngan trip pertama.. Makin membuak2 rasa cinta aq ni bila join program ni.. hahaha... Well, kat FINAS banyak tunjuk pasal penyiaran.. How to make a film from zero to Superb.. & terjumpa dgn Liyana Jasmay.. people keep saying that we're similar... Sama ke muka kami?? X kan!!! X sama pon !! Huhu.... Dia nampak agak sombong sikit..@@... Before pergi Istana Budaya, singgah SOGO.. Konon2 shopping, tapi salin baju je da dekat sejam lebih... Huhuu... Then Istana Budaya dalam kul 8 lebe camtu, start teater tu.. Starring Erra Fazira, Esma Daniel, Zizan Nin, Jalaluddin Hassan, Misha Omar & ramai lagi... 1st tyme tengok teater n Im so impressed!!! So beautiful... Smart sangat2... Even ada sikit masalah teknikal, tapi, apa laa sangat... X laa rasa rugi menjengukkan kepala dari tigkat atas tu sebab tiket murah kan.. Heheeee... Nada Utama, aq da mula jatuh cinta ngan kamu... Kamu menambahkan lagi aktiviti aq sem ni.. But it's precious!! Berbaloi2... Chaiyok2 semua!!!

SUKARELAWAN

Kami anak alam insan tuhan...
Ngembara langit biru mencari ilmu..bla3..
Diam Syita.. Nanti banjir lagi...
Ok...
Hehee.. Tu mukaddimah je... Permulaan ceritanya berbunyi begini...
Banjir melanda negeri Kedah dan merupakan banjir paling teruk dalam tempoh 50 tahun.. Beberapa kawasan turut terjejas teruk antaranya di JITRA & ALOR STAR... UUM yang terletak di SINTOK juga turut terjejas tetapi bukan disebabkan banjir, tetapi disebabkan terputus hubungan dengan dunia luar menyebabkan ramai yang terkandas dan terpaksa meneruskan kehidupan di ceruk alam itu..
Best kan berita aq? Kompem kalo jd journalist terus je ketua aq kata "YOU'RE FIRED"!!!. Huhux.....
Ecelly, ujan lebat sangat masa hari pertama konvo iaitu pada sidang pertama & hari persembahan kami (bukan kami penyebabnya ok!!)... Then berterusan sampai lebih kurang 2 hari & air pon terus naik.. lebih teruk bila empangan pon dibuka.. So, banjirlaa sampai ada tempat tu paras kepala & pinggang... Bayangkan RFC kat Jitra pown tenggelam.. Dr Rozmey je selamat.. :P.. And banjir ni jugak menyebabkan ramai student yang balik masa study week terkandas sebab x ada jalan nak masuk ke UUM, & konvokesyen sidang 5 & 6 yang melibatkan graduan kolej aq, COLGIS ditangguhkan.. Kesian sangat sebab jubah da bayar, yang ada family da sampai, tapi x jadi konvo.. termasuk kak Fara, senior LLB COlGIS yang baik ngan kami.. What to do, demi keselamatan kan.. Dan pasal ni jugak, exam ditangguhkan.. Ni yang paling memberikan perasaan rasanya sebab ramai protes.. Mana tak nya, yang ada dah beli tiket balik lepas exam terutamanya Sabah Sarawak.. Tiba2 ditangguhkan... Burn laa duit dorang kan.. Aq pon protes laa jugak.. Tapi, fikir, ada baiknya sebab menyebabkan tarikh & gap exam aq sangat cantik.. hehehe... Dan keefisienan UUM & MPP jugak membolehkan pelajar dapat menukar tarikh fligh dorang lepas deal dengan syarikat penerbangan tu..^^.. Hey, u should thank them laa.. :))...
Jauh lencongan aq.. Ok.. Disebabkan banjir, kami yang tak balik ni terpaksa laa memerapkan diri kat hostel dan kampus..Utk apa balik.. Bukan lepas pon.. Hehe..so, utk mengisi masa yang lapang, kami pon join laa program sukarelawan banjir.. Mula2 kami join kat PBSM Jitra, & beberapa lama lepas tu join plak Majlis Sukarelawan Mahasiswa Malaysia (MASKUM) kat Jitra.. Kali ni best... 2 ari di dapur memasak, 2 ari di arena pertempuran... Memasak seronok sbb dapat makan banyak2... Pastu agak relax.. Hehehe... Bersihkan rumah orang pon best sebab dapat tengok sendiri keadaan banjir tu.. Tapi penat sikit & menyebabkan kami comot.. Best woo comot... Heee... Siyesly, aq rasa insaf sangat tengok semua tu.. Nampak macam seronok je tapi betapa laa susahnya... Barang2 semua habis rosak... Rumah yang kotor & berlumpur.. Memang teruk & kesian.. Kami pergi bersihkan rumah kat Kg Pulau Timbul, & Kg Budi.. paling terok, Kg Pulau Timbul sebab kawasan sekeliling sawah.. Rumah pertama aq pergi, x teruk nak bersihkan & just basuh pinggan & kemas sikit2 je.. Masa ni, kumpulan aq bergabung dgn student UIAM.. Kawan2 aq, Lyn, Tiqah, Misa, Yap.. UIAM plak Fahmi, Mat, Fahad.. part yang aq kelakar bila makcik tuan rumah boleh cakap Melayu dgn fahad, padahal dia tu student foreigner dr Bangladesh.. Hihii... Kelakar..^^.. Kat uma ni kami pekena roti canai yang sangat sedap!!!!Siyes sedap.. X main2 punya... Time kasih makcik jamu kami.. :))... Sorry pada yang x merasa.. kami da tolong makankan.. ^^.. Then kat rumah ke2, paling aq rasa sedih tengok keadaan rumah dia.. Rumah dia betul2 sebelah sawah.. Rumah dia pon kecik je... Barang2 banyak rosak.. Air sampai paras dada tak silap aq.. Kat rumah ni memang teruk sikit laa.. Bayangkan dari rumah yang penuh, kmi kosongkan & cuci.. Kalau laaa aq ni orang senang, anak raja, ataupun anak pengasas Yayasan Al Bukhari tu, aq ngan suka hati da bagi sebijik rumah yang sempurna utk dia... Tapi, yang aq mampu bagi cuma khidmat je.. Sekurang2nya lepas sikit beban dia kan.. Sama2 berganding bahu dengan Mat, Lyn, Tiqah & Misa... Pakcik makcik, tabah yee... memang susah.. saya yang cuma nampak pon da rasa susah.. Apa lagi makcik pakcik... :((... Apa pun, memang rasa enjoy buat semua ni.. Biarlah orang lain rasa semua ni kerja yang x berbaloi, kotor, & menyusahkan, tapi, pada aq, ni semua satu khidmat masyarakat yang sepatutnya kita buat.. Ni masa kita senang, mungkin satu hari nanti kita akan kena kesusahan tu.. Siapa tahu kan?? Bukan jugak nak menunjuk2, tapi kalau boleh, biar lah ramai2 yang sokong usaha ni.. Memang hak peribadi masing2... Tapi, sekurang2nya kita ada satu khidmat sosial yang bagi kebaikan walaupun tak dibayar. Pengalaman tu lebih berharga utk kita nikmati.. :)).. pada semua yang join MASKUM & kawan2 baru kat MASKUM cam Fahmi, Mat, Yap, UIAM, UITM, n UUM sendiri, nice to know u.. Hope sangat kita akan kekal berkawan sampai bila2... :))

EXAM MADE ME MESS

Yaaa.. Segala aktiviti yang menyeronokkan dah pun berlalu... Sekarang masa utk tumpu pada exam final... Aq rasa sebab aq banyak sgt xtvt buat aq kurang fokus study & assg... Assg banyak yang disaster, kelas pon banyak skip & suruh kawan aq je sign.. Bad habit!! Jangan tiru!!! Tapi, aq akan cuba yang terbaik utk final ni.. Aq xnak xtvt buat aq lalai & abaikan tanggungjawab sebenar aq sebagai pelajar.. Yup, sebagai pelajar, pelajaran tu keutamaan aq.. Aq nak kekalkan & naikkan kecemerlangan si that aq mampu nak berbangga dengan usaha aq & beri kesenangan pada keluarga aq pada masa depan... (Touching... :((....) Do Ur best Syita.. U can do it!!! Exam Exam Exam... @@...
21 Nov - Struktur, Proses Politik, & Pentadbiran Kerajaan Malaysia
26 Nov - Ekonomi Dalam pengurusan Awam 2
1 Dis - Dasar Awam
3 Dis - Organisasi & Masyarakat
6 Dis Dasar Fiskal
8 Dis - Perlembagaan Malaysia
11 Dis - Pengurusan Sumber Manusia
Setakat ni, baru 2 paper yang aq da jawab.. Dan agak ok laa cuba aq xboleh nak skor sangat.. Hopefully at least ley laa dpt B+ paling teruk pon.. Will try to do my very best on the next papers... Gud Luck To all... :))

[Aq terasa yang ayat dan penggunaan perkataan aq agak skema.. Hahaha.. memudahkan aq nak menaip ecelly.. wateva...^^...]

5 comments:

Chapit said...

coemynyer yang pegang bunga dengan teddy bear tu :P

LiFe ...~..::HurT::..~ LurVe... said...

Heheeee....... xdenye... @@

Nur Cahaya Pencinta Ashikin said...

hehe..dia mmg chomel lor....
sem 3 bersamaan ngn bufday ko...so ku sngaja nk jadi org terakhir beriko wish....
epy bufday chuyung...semoga allah merahmati kehidupan & mempermudahkan urusan mu...^^

fahmi faudzi said...

ahaaa..pnjngnye post~ wiii nme aku masuk gak~

LiFe ...~..::HurT::..~ LurVe... said...

Ikin:Hehee.. Sampai hati qo kan kin.. Da bape ari bwu qo nak wish.. Hee.. Tp, makasey akak ku cayang.. Sem depan kite berlibur lagi ekk.. ^^

Fahmi:Hahaa..jimat mase aq laa.. Malas aq nak menaip ari2.. X sempat..:p... Aq da publish name qo, sure gleme pasni.. Hihiii

Followers